1 kg sea kaelakarbonaadi
1 porgand
1 sibul
8 tl teralist sinepit
soola, pipart
praadimiseks õli
2 sl 20% hapukoort

Lõika liha kaheksaks viiluks ja tambi õhemaks. Viiluta sibul ja lõika porgand kangideks. Määri igale viilule sinepit ning raputa peale soola ja pipart. Tõsta iga lihaviilu äärele mõned porgandikangid ja sibulaviilud – osa kogusest jääb alles. Rulli lihaviilud tihkelt kokku ning mässi siis niidiga kinni.
Kuumuta pannil õli ja pruunista liharulle igast küljest. Tõsta rullid ahjuvormi koos ülejäänud porgandi ja sibulaga ning küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Sega lihamahla hulka hapukoor ja küpseta veel 10 minutit. Vajadusel lisa soola.


1 kalkun
hapukapsast
õunu
kuivatatud ploome
serveerimiseks kartuleid

Hõõru puhastatud lind seest ja väljast soolaga. Täida kõhuõõs poolpehmeks hautatud hapukapsaste, õunte või hoolikalt pestud mustade ploomidega. Aseta lind, selg alaspidi, äärisega pannile ja pruunista. Seejärel vala linnule kuuma vett ja küpseta 160–180-kraadises ahjus 2,5–3 tundi. Küpsetamise ajal kasta lindu aeg-ajalt praadimisvedelikuga.
Kui kalkun on valmis, võta kapsad, õunad või ploomid kõhuõõnest välja. Tükelda valmis lind. Selleks lõika rinnaliha luult maha ja tükelda ristikiudu. Koivad murra kere küljest ära ja lõika liigese kohast kaheks tükiks. Lisandiks paku hapukapsaid, õunu või ploome ning ahjukartuleid ja praeleent.


1 kg seakülge
1 l kuuma kanapuljongit
pöidlasuurune jupp hakitud ingverit
3 hakitud küüslauguküünt
1 sl riisi- või veiniäädikat
1 sl suhkrut

GLASUUR:
2 sl õli
soola ja pipart
pöidlasuurune jupp hakitud ingverit
1 tšillipipar
2 sl mett
2 sl pruuni suhkrut
3 sl sojakastet
1 tl hakitud sidrunheina

Aseta potti kõik seakülje komponendid. Lase keema tõusta, kata kaanega ning hauta vaiksel kuumusel umbkaudu kaks tundi. Keera kuumus ära, jahuta veidi ning tõsta seakülg välja.
Tükelda seakülg suupärasteks tükkideks ja sega 1 sl õliga. Sega väikeses kausis omavahel ülejäänud glasuurikomponendid. Kuumuta ülejäänud õli pannil, lisa pannile tükeldatud seakülg, maitsesta soola ja pipraga ning prae kõrgel kuumusel, kuni sealiha on kuldse kooriku saanud.
Kalla seaküljele peale glasuur ja kuumuta seni, kuni glasuur on läbikuumutatud ja kleepuv. Tõsta pliidilt, jahuta veidi ja serveeri koos meelepäraste lisanditega.


500 g kartulit
700 g tükeldatud kõrvitsat
peotäis värsket tüümiani
4 dl vahukoort
1 küüslauguküüs
soola ja musta pipart

Koori ja viiluta kartul ja kõrvits. Võita ahjuvorm ning laota viilud sellesse kihiti, vahele puista hakitud tüümiani. Sega vahustamata koor, hakitud küüslauguküüs, sool ja must pipar. Vala segu vormi, kata pealt fooliumiga ja küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit. Eemalda foolium ja küpseta 200-kraadises ahjus veel 15 minutit. Serveeri taimetoiduna või lihaprae lisandina.


500 g sea kaelakarbonaadi
soola, musta pipart
4 tl riivitud värsket või marineeritud mädarõigast
4 mädarõikalehte
6 hapukat õuna, nt antoonovkaid
1,5 dl rõõska koort

Vasarda lihalõigud ligi 0,5 cm paksuseks, maitsesta soola ja pipraga. Aseta lõikelauale, puista peale mädarõigast ning kata mädarõikalehega. Keera tihedalt rulli ning toeta lihatükki lagunemise vältimiseks naturaalse niidiga.
Pruunista pannil ning aseta siis koos õunasektoritega ahjuvormi. Vala peale rõõsk koor ning küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Sobib imehästi keedukartulite või kartulipudruga.