2. “What the Health“ — dokfilmis arutletakse liha ja piimatoodete terviseriskide üle ning selle üle, mida see teeb meie heaolule üldisemalt. Omamoodi vandenõuteooria varjus vändatud teos. Võib sobida taimetoidufännidele.

3. “Layover“ — varalahkunud Anthony Bourdainiga peaosas tehtud doksarjas rännatakse mööda suurlinnu ning antakse võimsas võtmes ülevaade, mida suurlinnad süüa pakuvad. Igast seeriast saab hea pildi, mida ja kus konkreetses linnas süüa, juua, nautida. (Netflix)

4. “Magic Pill“ — dokk telekoka Pete Evansiga peaosas toob vaatajate ette paleodieedi võimalused. Film sai meeletult vastukriitikat, seda võrreldi isegi vaktsineerimisvastaste propagandaga.

6. “Friends“ — kui sa pole veel teinud bingwatch’i ehk sarivaatamist, siis “Sõprade” hooajad on kõik Netflixis näiteks olemas. Kõigi sõprade hirm ja arm Monica, kes töötab kokana, toob sarja vältel lauale igasugu põnevaid toite igaks elujuhtumiks, seriaalis keerleb nii mõnigi sündmust ainult toidu ja toiduvalmistamise ümber. Lisaks muidugi köögivõõra Racheli naljakad seiklused teistele söögitegemise juures.

7. “No Reservations“ — traagilise algusega soe armastuslugu kahe inimese vahel, keda ühendab armastus lapse ja toidu vastu Catherine Zeta Jonesiga peaosas. Igati vaatamist või uuesti vaatamist väärt.

8. “Fannie’s Last Supper“ — kokandusekspert Christopher Kimball teeb järele 1869. aastast pärit 12-käigulise menüü, mille koostas Fannie Farmer. Menüü ilmus Ameerika koduperenaiste seas ülimenukas kokaraamatus “The Boston Cooking School Cook Book”. Filmi teeb eriti nauditavaks see, et toonaste menüüde jaoks tuli autentseid koostisosi tikutulega otsiga, lisaks on paljud toiduvalmistamisvõtted ununenenud.

9. “Babette’s Feast“ — kui kuskilt on võimalik see film omale hankida, siis tasub seda kindlasti vaadata. Võluv film kahest jumalakartlikust vanatüdrukust õest, kes elavad ühiskonnast eraldatud külakeses kaugel Taanis. Naiste juurde satub elama elu näinud ja sellest muserdunud Babette, kes lühikese ajaga vallutab õdede südamed oma soojuse ja toiduvalmistamisoskustega. Pariisist pärit Babette elab nende juures 14 aastat ja ühel päeval võidab lotoga suure summa raha. Mille peale ta selle summa kulutab ja kuidas jõuab üks tõeline Prantsuse õhtusöök kaugesse Taani külakesse, seda vaata juba filmist.

10. “Godfather“ — "Ristiisa" kõigis kolmes filmis tõuseb esile autentne Itaalia köök. Gängsterid oskasid süüa ja ka süüa teha — filmis on ühes episoodis lausa kõige klassikalisema Itaalia punase pastakastme tegemise õpetus.

11. "Julia & Julie" — Selles filmis kohtuvad kaks maailma: Ameerika kuulsa telekoka Julia Childi kokandustee algus ja Julie Powelli lugu, mis baseerub tema kuulsal blogil ehk väljakutsel valmistada ühe aasta jooksul Julia Childi esimesest raamatust "Mastering the Art of French Cooking" nii palju roogasid kui võimalik. Meryl Streepi ja Amy Adamsi osatäitmised on nauditavad ja lugu lahedalt kahe ajastu kokkuvõte.

12. "Ratatouille" — vahva joonisfilm rott Remyst, kel on arenenud lõhna- ja maitsemeel ja kellest saab toidukriitikute tule alla sattunud restorani nõudepesija Linguini abiline. Südamlik film, milles kohtuvad lihtsad ja selged maitsed ning kus ustavusel ja õigetel valikutel on oma moraal.

13. "Burnt" — Bradley Coopery roll tippkoka Adam Jonesina viib meid ülbete kokkade maailma, kus loeb ainult maitsekaif ja Michelini tärn. Oma kolmandat tärni püüdma hakkav ülbik peab tegema oma elus aga suuri korrektiive.

Ja et filmiõhtu poleks pelgalt toidu vaatamine ekraanilt, siis tee omale sinna juurde ka mõnus popcorn'i kauss. Retseptiideid leiad siit.