Maalehe koduveinikonkurss 2013

Lõuna-Prantsusmaa roseed ruulivad oma värskuse, soolase mineraalsuse ja mõnusa kerge happe poolest, on vürtsikad, magusapoolsed ja troopikaviljased ning kahtlemata õige valik kõigile neile, kes seni punast liiga rammusaks või valget liiga happeliseks peavad.

Raske on kujutleda midagi muud, mis sobiks absoluutselt kõigega, mida suupistelauale panete. Kui, siis ehk šampanja. Roosa.

ROSÉ TOP3

Famille Quiot „Les Couversets” 2015, 13,5%, Cotes de Provence

Aroom: Kõikvõimalike magusate lutsukommide (barbariss, düšess, kukekomm) liitlõhn jätab pokaalis ruumi aprikooside, litši, vaarikate, greibi ja punaste sõstarde jaoks. Meeldivust lisavad lillenektar ja kerge hele aasamesi.

Maitse: Puuviljane-marjane kommikaramell tasakaalustab tsitrustega põimunud paradiisiõunte hapet. Suurepärases tasakaalus vein, millel meeldejääv, mineraalne ja avar järelmaitse.

veinisober.ee




Les Maitres Vignerons „Les Voiles” 2015, 13,5%, Cotes de Provence

Aroom: Pehme, aromaatne ja keskmisest intensiivsem lõhn seikleb troopikaviljade juures, riivab sireleid ja maandub mõnusas animaalses alusmetsamarjade buketis. Soolasidrunid, litši ja vaarikakeedis ühekorraga, kui sobib?

Maitse: Lisaks suurepärase happe ja marjasuse balansile leiab siit magusad mõrkjad lisandid: banaan, litši, vaarikad ja kirsid verigreibi ja kibuvitsaga, järelmaitses kasemahla leebed nüansid.
vinsdefrance.ee




Famille Lafage „Coté Rosé” 2015, 12,5%, Cotes Catalanes

Aroom: Värskendavalt tsitruseline valge veini aroom, mida on timmitud natukese kirsside ja maasikakompotiga. Kriidiselt mineraalne, delikaatne ja selge. Karge.

Maitse: Torkiva happega täidlane vein. Puhast ja mineraalset (kriit!) maitset raamivad tikrikompott, punased õunad, barbariss ja jõhvikate talitsetud mõrkjus. Hea nii toiduks kui ka suveõhtuks. Järelmaitse, ehkki veidi mõrkjas, saabub pikk ja mahlane.

mediato.ee


KÕIK ÜLEJÄÄNUD ROSÉ'D


Famille Lafage „Miraflors” 2015, 12,5%, Cotes du Roussillon

A: Sametiselt pehme jõhvikakeeksi lõhn. Vaarikad segunevad tsitrustega, lisaks leiame aprikoosimarmelaadi ja valgeid õisi. Delikaatne, elegantne, daamilik. Kohe kindlasti peen.

M: Tugeva happega karge ja kreemjas suvine vein. Punased sõstrad, punane rabarber, sekka punaseid vaarikaid ja haput punast õuna. Eristuvalt värske ja elav.

mediato.ee


Calmel & Joseph „Villa Blanche” 12,5%, Pays d’Oc

A: Isuäratavalt maasikane marjavalik on lopsakas ja elegantne, äärmiselt puhas ja tõepärane. Vaarikad, aprikoosid, sõstrad ja arbuus murelite ning mandariinide reipa happega. Pohlamoosi puudutus.

M: Kui üldiselt erk happesus pikeneks ka järelmaitsesse, võiks veini peaaegu täiuslikuks arvata. Vaarika-kirsi telg on värske ja ingveri nüansiga tsitrused puhtad ning janukustutavad. Ürdimõrkjus liitub kerge soolasusega ja sobib veini reipa suvise joonega.

vinorama.ee



Chateau Minuty „Rosé d’Or” 2015, 12,5%, Cotes de Provence

A: Silmapaistvalt kriidise mineraalaroomiga meeldiv vein! Intensiivne ja põnev. Kummikommi marjasuses on nii magusaid troopikavilju, kui koduseid jõhvikaid ja pohli. Maasikatele lisanduvad vaarikavarred ja õrn kuiva metsaaluse aroom.

M: Mõrkjalt pihlakane ja järelmaitses napp, ometi samas ümaralt puuviljane ning tõstab esile ploomi, ananassi ja paradiisõunte suvise kompoti. Suurepärane happe ja puuviljasuse tasakaal, pehme, elegentne ja naiselikult õrn, siidine vein.

vinsdefrance.ee











Chateau Minuty „Prestige” 2015, 13%, Cotes de Provence

A: Mõnus valik puhtaid ja erksaid aroome: vaarikad, maasikad, kibuvitsamoos, magusad õunad ja troopikabukett aprikoosidest ja litšist. Aroomiserva kerge kivitolmune mineraalsus ühineb valge magusa roosinupu ja roheliste mõrkjate ürtidega.

M: Mineraalselt torkiv ja jõhvika-pohla marjasusega hiilgav rosé. Tabatavad on barbariss, punane greip, rabarber, poolküpsed nektariinid ja üliküpse valge klaari tuttav jahusus. Järelmaitse on pikk, soolakas ja õhetavalt piprane. Isuäratav aperitiiv!

vinsdefrance.ee


Chateau La Coste Bio 2015, 14%, Coteaux d’Aix-en-Provance

A: Mõrkjate marjade tugev aroom taltub, kui avanedes liituvad sinna tsitrused ja jõhvikad koos värskete ürtidega. Täiesti tuntav on küpsete mirabelliploomide olemine, kuskilt aimdub rabarberikiselli pehmust.

M: Alkohoolne ja tugev roseevein, mille tanniinsus ja soolasus ajavad suupisteid otsima. Maasikamagus ja pohlamõru töötavad käsikäes, hape on tugev nagu ka lõppmaitse õhkav piprasus.

veinisober.ee

Chateau Riotor „R” 2015, 13,5%, Cotes de Provence

A: Ümar, mineraalne ja puhas, magus kõigemarjaaroom, mille troopilisest buketist nopib välja aprikoosi, melonid ja litši ning maasikad ja mirabelli. Lõhnas on kriiti ja kreemist sefiiri. Kes oskab otsida, leiab isegi jõhvikad üles.

M: Puhas, elava marjasusega troopikaviljadest tulvil vein (algul litšid, banaan, ja magusad punased apelsinid, hiljem pihlakad ja õunaseemned), mis on lõppmaitses tolmune ja värskendavalt sidruniline. Meeldiv suvine jook.

liviko.ee



Chateau Minuty „M” 2015, 13%, Cotes de Provence

A: Marjane ja lopsakas bukett küpsetest jõhvikatest, vaarikatest ja verigreibist seguneb salamisi troopiliste puuviljade, litši, ananassi ja aprikoosiga. Magus ja marjane ühinevad meelaks kukekommikaramelliks.

M: Ümar, kreemine, vagura happega marjane ja soolase, tolmuse lõppmaitsega vein. Aprikoosid, apelisinid ja greip, pohlad ja pihlakad ning kerge, rohune piprasus muudavad selle rosé atraktiivseks ja meeldejäävaks.

vinsdefrance.ee



Chateau Reva „Harmony” 2014, 13%, Cotes de Provence

A: Puhas ja karge greibi, aprikoosi ja barbarissi värskus segamini valgete (jasmiini)õitega. Bukett on tagasihoidlik ja viisakalt pihlakane. Aimata võib metsmaasikaid ja pohli ning kuivatatud põllulilli.

M: Keskmise happe foonil segunevad marjatanniinid, greibi mõrkjus ja valge pipar. Maasikad ja põllulilled on ka maitses, lõpp jääb pohlamõrkjas, pisut kibe ja soolane.

kiil.ee





Xavier „Dentelles” 2014, 13%, Cotes-du-Rhone

A: Mereõhk maasikatega – soolakas, kriidine marjaaroom, kuhu satub ka jõhvikaid, pohla ja punaste õunte koori. Pigem mineraalne, kui puuviljane, veidi kõrbenud ja sügislehtedega ääristatud.

M: Erksa ja reipa, keskmisest äkilisma happega tsitruseline vein. Kohal on nii roosaveini ihaldatud maasikad kui rabarber ja punased tikrid. Hea janukustutaja ning väga sobilik toidulauale (mereanni)salati juurde.

veinikelder.ee





Roseline „Perle” 2015, 13%, Cotes de Provence

A: Esimene sõõm on marjane-ürdine, siis tulevad viited kõrvitsaseemnetele, kardemonile, aprikoosidele, vaarikakeedisele, noortele punastele kirssidele, jõhvikatele ja maasikatele. Palju erinevaid lõhnu, aga mõõdukalt, aroom koguneb puhta ja kergena.

M: Palava ilma lemmikroseele kohaselt puuviljane, hea tsitruselise happega kergelt jõhvikane ühtlane ja lihtne vein. Paradiisiõunad ja pihlakad ning soolakasmagus lõppmaitse.

manipenny.ee




Chateau d’Aqueria Tavel Rosé 2014, 14%, Rhone

A: Võimas ja tugev metsmaasika-kibuvitsa duett, kuhu mahub ka veidi karamelli ja apelsinikoorte karget mõrkjat essentsi. Arenedes seguneb lõhna ebaküdooniakompott, punased sõstrad ja pehmed kreemised paradiisiõunad.

M: Toekas toiduvein, milel jõhvikahapet toetavad maasikad ja pohlad. Järelmaitses püsivad punased õunad ja tumedad üleküpsenud mahlased vaarikad koos vürtsise, veidi alkohoolse soolamineraalsusega.

lucca.ee


Maitres Vignerons „Caprice” 2015, 13%, IGP de Méditerranée

A: Võimas, intensiivne maasikas põimub magusate kirsside, vaarikate ja punaste apelsinidega. Marjasus (koos kerge lillega) areneb parfüümseks, kuid hoiab hästi kokku happese sidrunilõhnaga.

M: Kihiti õunane ja kihiti kirsine maitse sünnib kompleksne ja põnev. Enne jõhvikaga kaunistatud tugevalt mineraalset, kergsoolast järelmaitset tajume tsitruseid, kollaseid pihlakaid ja kibuvitsa piprast mõrkjust.

vinsdefrance.ee


Les Quatre Tours Classique, 13%, Coteaux d’Aix-en-Provance

A: Erutavalt vürtsikas ja magus aroom püeidab rohelist marmelaadi, jääteed, aprikoosi, ananassi ja karamelliseid lutsukomme. Marjane, reibas, tsitruseline.

M: Ülimarjane ja ülimineraalselt soolane ühtaegu, kannab see vein oma puuviljasust hapudes kirssides, rabarberis ja greibi mõrkjas mahlasuses. Noor ja natuke tasakaalutu, aga see läheb paari kuuga üle.

vinsdefrance.ee



Xavier „Le Petit Xavier” NV 13%, Vin de France

A: Maasikane murelikompott liitub veini arenedes düšessi ja magusate ürtidega, kus esikohal rosmariin. Tsitrust on vähe, roosilõhna, küpseid maasikaid ja vahukoort sellevõrra rohkem.

M: Lihtne, kerge ja paradiisiõunane elava happega siidiselt mahe rosé. Järelmaitse on küll lühike, kuid vein ise palava ilmaga hea jahe janukustutaja.

veinikelder.ee




Chateau Sainte Roseline Cru Classe „Lampe de Méduse” 2015, 13%, Cotes de Provence

A: Peen, marjadest küllastunud, kuid lõpuni elegantse joonega aroom kannab troopilisi puuvilju, küpset õuna ja õrna salvei ja tüümiani ürdisust. Kerge rabarber ja sama õhuline õunakoore-pihlakasegu. Astraalne ja heljuvalt suursugune.

M: Kerge ja elegantne maitseski, annab vein vihjeid küpsetele õuntele, luuviljadele ja mõrkjatele õunaseemnetele. Lõppmaitsest jäävad meelde kerge soolasus, natuke mineraalset tolmu ja maitseloorist läbi lenduvat alkoholi.

manipenny.ee


Moulin de la Roque „Les Baumes” 2014, 13,5%, Bandol

A: Vaniljese biskviidipõhjal maasikakoogi tuhksuhkrust magusust teevad värskemaks vaarikad ja jõhvikad ning punased küpsed õunad ja rabarber. Maasikad on väga on intensiivsed ja flirdivad tsitrusearoomiga.

M: Vürtsikas, kergelt mineraalne, tugeva kehaga rosé. Hapet on veinis kõvasti rohkem, kui magus aroom lubaks – esile tõusevad punane greip, varajased õunad ja pihlaka/kibuvitsa tanniinne tandem. Ühtlane ja pisut mõrkjas marjasus.

vinsdefrance.ee



Delas „La Comballe” 2014, 14%, Tavel, Rhone

A: Jõuline, alkohoolne aroom on maskuliinne ja punaste sõstarde ning ülelüpsenud õunte ja maasikatega pikitud. Vaarikakaramell ja mustikakompott nng hapu leiva mõrkjad nüansid koos musta kirsi ja metsamarjadega.

M: Jõuline, täidlane ja vürtsikas gastronoomiline rosé parkhappe kuivuse ja rohke marjasusega. Oma jõhvika-pohla suuna ja maasikate ning kerge kibuvitsamõrususega on siin hää partner Põhjala köögile.

liviko.ee



Maitres Vignerons „Elixir” 2014, 13%, Cotes de Provence

A: Keerukas, metsaaluste marjade, mandlite, kibuvitsamarjade, küpsete kollaste õunte, pihlakate ja kollaste ploomide põimunud aroomis on tolmu ja ürdseid noote. Kõik on kokku peenelt tagasihoidlik ja ahvatlevalt marjavärske.

M: Ülipehmet, kreemist ja tagasihoidliku happega keskmaitset elavdab pihlakate, pohlade ja greibi aperitiivne mõrkjus ja üliküpsete maasikate magusus. Järelmaitsest pudeneb keelele pipart ja ürdiaiasaadusi.

vinsdefrance.ee




La Croix Belle „Caringole” 2014, Cotes de Thongue

A: Rosinakeeksi lõhnaga üleküpsenud kerged punased marjad, mis on kergelt rohused. Murakamoos, must leib ja õllenüansid. Pisut ogar ja heitlik, magus ja mereveesoolane ühtaegu.

M: Esmalt marjane ja pehme vein areneb keskmaitses tugevalt soolaseks, järelmaitsesse lisandub piimaseid tooreid mandleid ja marjasiirupit. Gastronoomiline ja tavatult ülimineraalne rosé.

vinsdefrance.ee




Chateau Saintie Roseline „Cuvée Prieure” Cru Classé 2014, 13,5%, Cotes de Provence

A: Ootamatult animaalne (nahk ja taluaroomid) bukett peidab endas ka annuse mett, küpseid meloneid, kibuvitsa, barbarissi ja metsamarju. Mõrkjate luuviljade ja ploomikivi mõrkjus püsib elegantses ürdiraamistikus.Vanaamoodne ja nostalgiline.

M: Nõrga happe ja erakordselt tugeva mineraalsusega meeldiv ja vürtsine vein. Marjadest tõusevad esile pihlakad, pohlad ja tugev peotäis punaseid mahlaseid aiamarju, kuid samas on väga lihtne tabada ka paradiisiõunte ja troopikaviljade magusaid nüansse. Kõik on kokku täidlane, kreemine ja roosa.

manipenny.ee