Lisaks piimasüsteemile tuleb tähelepanu pöörata ka espressomasina veesüsteemile. Eestis on kraanivesi olenevalt piirkonnast väga erineva kvaliteediga ning kohati ka väga lubjarikas, mistõttu pole veest tekitatud probleemid üllatuseks.

“Sellest tulenevalt soovitame enne seadme kasutuselevõttu mõõta kasutatava vee karedust, et osata oma espressomasinat vee kvaliteedist tingitud võimalike tagajärgede eest paremini kaitsta,” selgitas Viirmann ning ütles, et olenevalt tulemustest tuleks otsustada, kas kasutada espressomasina kaitsmiseks veefiltrit või katlakivieemaldamise tablette.

Veefiltri kasuks räägib asjaolu, et lisaks katlakivi ärahoidmisele, tagab filter ka vee parema kvaliteedi kohvi valmistamiseks, eemaldades seejuures ühendid nagu kloor, mikroobid ja raskemetallid, mis võivad mõjutada kohvi aroomi ja maitset.

Kui tavapäraselt tuleb katlakivieemaldust teha keskmiselt kord kvartalis, siis paljude uuemate masinate puhul vaid kord kahe aasta jooksul. Vahetades veefiltreid vastavalt kohvimasina märguannetele, tuleb esimene katlakivi eemaldus teostada alles peale kaheksa veefiltri vahetamist. Kui katlakivi eemaldamise aeg käes, tuleb kasutada spetsiaalset espressomasinatele mõeldud katlakivi eemaldajat.

Eelmainitule lisaks tuleb vastavalt vajadusele tühjendada vedeliku- ja kohvipaksusahtlit. Nimetatud toiminguid tuleks läbi viia siis, kui masin sellest märku annab. Kui on soov toiming läbi viia enne vastavat märguannet, tasub teha seda siis, kui espressomasin on sisse lülitatud. Vastasel korral ei saa masin aru, et sahtel on tühjendatud ning kuvab tühjendamisvajaduse teate järgmisel korral varem kui vaja.

Korra nädalas tuleks puhastada ka kohvivalmistamisüksust. Teisalt paljude teiste kohvimasinate puhul seda võimalust ei ole. Kohvivalmistamise üksuse puhul on oluline eemaldada harjaga kohvipaks raskelt ligipääsetavatest kohtadest ning puhastada sooja veega.

Iga 200 valmistatud kohvijoogi järel tuleb läbi viia espressomasina automaatne puhastusprogramm, mille raames eemaldatakse spetsiaalsete tablettide abil ladestunud kohviõli jäägid. Kogu toimingu teeb espressomasin ise automaatselt ära, kasutades vastavat funktsiooni. Kuna erinevate tootjate hooldusprogrammid võivad olla mõnevõrra erinevad, soovitatakse kasutada vaid vastava tootja originaalhooldusvahendeid, et olla kindel nende efektiivsuses ja ohutuses seadmetele.