„Algusaegadel oli inimeste jaoks võõras Reval Café otsus pakkuda masinakohvi, mitte filtrikohvi. Praeguseks on aga Eesti kliendi kohviteadlikkus niivõrd palju muutunud, et vastupidine variant oleks üllatav. Kohvijookidest on juba mitmeid aastaid esikohal olnud caffé latte, kuid üha enam eelistatakse ka kangemaid kohvijooke,“ selgitas Krabi.

Näiteks soovitakse üha enam topeltpõhjaga ehk topeltespressoga cappuccinot või caffé lattet, samuti on viimase aja trendina tõusnud soov juua musta kohvi meega, kirjeldab kommunikatsioonijuht. "Üha vähemaks on jäänud nõudlus suhkru järele ning proovitakse leida tervislikumaid magusa alternatiive," mainib Krabi.

Naine usub, et kohviteadlikkus on kasvanud koos terviseteadlikkusega - inimesed soovivad saada kvaliteetsest kohvioast kohvijooke ning nautida neid pigem kangemapoolsena. Seetõttu investeeritakse üha rohkem ka kvaliteetse kohvimasina soetamisse. Krabi sõnul ei ole harvad ka juhud, kui nende kohvikus nõu küsitakse, kuidas ise kodus sarnaseid kohvijooke valmistada või milliseid seadmeid või ube nemad kasutavad.

Espressomasin tagab kvaliteetse maitse ja aroomi

Koju uue kohvimasina valimisel tekib tihtipeale küsimus, miks peaksin oma presskannu või kasutusel oleva filterkohvimasina kallima kohvimasina vastu välja vahetama või milline kohvimasin üldse koju mõistlik soetada on.

Saeco kohvimasinate esindaja Karmo Sahtel on veendunud, et kes on kord juba kvaliteetse kohvimasina kohvi maitsnud, sellel on väga raske naasta presskannu või filterkohvimasina juurde.

„Värskelt jahvatatud kohviubadest valmistatud kohv mitte ainult ei maitse hästi, vaid annab ka hõrgu aroomiga suurepärase maitse-elamuse igale kohvisõbrale,“ kirjeldas Sahtel. Just kohvi värskuse ning aroomi tõttu soovitab ta suunata pilgud täisautomaatsete kohvimasinate poole.

Sahteli sõnul on täisautomaatse espressomasina eeliseks nii-öelda ehedalt värske kohv ehk kohvi valmistatakse värsketest ubadest just sellel hetkel kui nupule vajutada.

„Lisaks valmistatakse espressomasinatega kohvi rõhu all, mis tagab kvaliteetse maitse, aroomi ja espressole omase crema kihi,“ lausus Sahtel ning lisas, et enamiku espressomasinatega on võimalik vahustada ka piima või valmistada kuuma vett tee jaoks.

Espressomasinad jagunevad pool- ja täisautomaatseteks ning käsitsijuhitavateks. Käsitsi juhitavad kohvimasinad on kompaktsed, kus kohvi tegemisel kasutatakse käepidet, mille sisse asetatakse jahvatatud kohv või kohvi tablett. Masinal endal kohviveskit küljes ei ole, seega tuleb kasutada juba eelnevalt jahvatatud kohvi, eraldi kohviveskit või spetsiaalset kohvitabletti. Sahteli sõnul sobivad käsitsijuhitavad masinad pigem kohviasjatundjatele, kes naudivad eraldi ubade jahvatamise ning käepidemega kohvi valmistamise protsessi. Kodustes oludes pole käsitsi juhtava espressomasinaga kohvivalmistamine igapäevaselt just kõige mugavam, kuna piim tuleb vahustada käsitsi pannarello abil.

Poolautomaatsed espressomasinad on küll automaatse kohvijahvatusega, kuid piimavahustamine on siiski eraldi ehk piimakohvide valmistamiseks on samuti vaja klassikalist piimavahustajat ehk pannarellot.

Täisautomaatseid espressomasinaid võib teisisõnu nimetada ka nutimasinateks, kus kohvi valmistatakse värskelt jahvatatud kohviubadest ning kohvi kangust ja kogust on võimalik reguleerida vastavalt maitse-eelistusele. Samuti saab valida, kas soovitakse lihtsalt musta kohvi, espressot, caffé lattet või hoopiski cappuccinot. „Täisautomaatne espressomasin sobib neile, kes armastavad ühe nupuvajutusega värsketest ubadest jahvatatud kohvijooke,“ kirjeldas Sahtel ja lisas, et täisautomaatse masinaga on võimalik keskmiselt valmistada 7-18 erinevat kohvijooki.

Kapsel- ja kohvipadjakestega masinates ei kasutata värskeid kohviube

Samuti on kohvimasinate turul olemas ka kapselkohvimasinad, mis on veidi kompaktsemad kohvimasinad. „Kapselkohvimasina eeliseks on see, et masinat on väga lihtne kasutada, kuid arvesse tuleb võtta, et kapslite valik on piiratud ning need on küllaltki kallid,“ kirjeldas Sahtel.

Samuti ei ole maitse kaugeltki võrdväärne värsketest ubadest jahvatatud kohviga, kuna kapslites peitub kohv on juba eelnevalt jahvatatud. „Samas võimaldavad tänapäeva kapslitega kohvimasinad reguleerida kohvi kangust, valmistada nii musta- kui ka piimakohvi vastavalt valitud kapslile või lisaseadmetele,“ lausus Sahtel ning soovitas kapselkohvimasinat eelkõige neile, kes joovad kohvi väga harva ning eelistavad lihtsamat süsteemi.

Samuti on olemas veel kohvipadjakestega masinad, mis välimuselt meenutavad kapselmasinaid. Antud masinad kasutavad eelnevalt jahvatatud kohvi, mis on doseeritud filterpaberi padjakestesse.

„Padjamasinad on lihtne ning odav viis teha kohvi ilma ülemääraste investeeringuteta,“ lausus Sahtel.

Uue kohvimasina valiku määrab eelkõige kohvijookide maitse-eelistus, kohvi tarbimise sagedus, kohvi aroomi ja kvaliteedi eelistamine ning ka eelarve. Espressomasinate hinnad algavad paarisajast eurost ning küündivad kuni paarituhande euroni. Kapsel- ja padjakohvimasinate hinnad jäävad peamiselt kuni paarisaja euro ringi. Sahteli sõnul tähendab suur hinnavahe ka suurt vahet kohvi kvaliteedis ja maitse-elamuses.

Täisautomaatne espressomasin
Eelised: Värsketest ubadest jahvatatud kohv parimaks maitse-elamuseks kõigest ühe nupuvajutusega. Erinevate kohvijookide valmistamisvõimalused, automaatne piimavahustamine Kohviubade maksumus on kokkuvõttes sageli soodsam kui kapslite või padjakeste maksumus. Tänu ühele nupuvajutusele mugav ja aega kokkuhoidev. Võimalik valmistada kohvi suuremale seltskonnale.
Miinused: Täisautomaatsete espressomasinate hind on kõrgem ja masinad võtavad veidi rohkem ruumi.

Poolautomaatne espressomasin
Eelised: Värsketest ubadest jahvatatud kohv parimaks maitse-elamuseks, erinevate kohvijookide valmistamisvõimalused, käsitsi piima vahustamise võimalus pannarello abil. Võimalik valmistada kohvi suuremale seltskonnale.
Miinused: Piima vahustamine pannarello abil võtab veidi kauem aega võrreldes ühe nupuvajutusega täisautomaatsel masinal.

Käsitsi juhitav espressomasin
Eelised: Kohvi käsitsi valmistamise nauding nagu seda teevad baristad kohvikutes.
Miinused: Aeganõudev, kohvi ubade eelnev jahvatamine eraldi kohviveskiga, käsitsi piima vahustamine pannarello abil. Kui kohvi on tarvis teha rohkem kui tass või kaks korraga, siis vajab „käpp“ uuesti täitmist.

Kapslimasin
Eelised: Väike masin, lihtne kasutada, odav.
Miinused: Kapslite võimalused on piiratud (maitsed jne) ning need on küllaltki kallid, odavamatel masinatel puudub piimavahustaja, kohv pole värske, puudub tõeline aroom

Kohvipadjakestega masin
Eelised: Kompaktne, lihtne kasutada, odav
Miinused: Eelnevalt jahvatatud kohvi, mis pakendatud filterpaberiga padjakestesse, puudub tõeline värske kohvi aroom, odavamatel masinatel puudub piimavahustaja.