Mis on Türgi kohv ja kuidas seda valmistatakse?

Türgi kohv on väga peeneks jahvatatud kohvipurust valmistatud filtreerimata kohv. Türgi kohv valmistatakse värskelt röstitud kvaliteetubadest, mis jahvatatakse spetsiaalses jahvatis peeneks pulbriks. Traditsioonilise Türgi kohvi valmistamine eeldab spetsiaalsete töövahendite olemasolu: kohvijahvati, kohvi keedunõu (cezve) ja pisike kohvitass (fincan). Tänapäeval eelistavad paljud inimesed kiiremat viisi, kasutades Türgi kohvi masinaid.

Traditsioonilise Türgi kohvi valmistamiseks läheb vaja 1,5 teelusikatäit jahvatatud kohvipulbrit, kohvitassi täis külma vett ja suhkrut vastavalt soovile. Koostisosad pannakse keedunõusse (kõigepealt vesi, seejärel kohvipuru ja suhkur) ja keedetakse aeglaselt, et tekiks kohev kohvivaht. Kohvi valatakse kohvitassidesse võimalikult suure vahukogusega. Enne serveerimist tuleks oodata umbes pool minutit, et kohvipaks laskuks tassi põhja. Kohvi serveeritakse klaasi külma vee ja tükikese Türgi maiustusega (Turkish delight).

Milles seisneb Türgi kohvi eripära?

Türgi kohvi eripära seisneb eelkõige selle valmistamise meetodis, mis kuulub UNESCO kultuuripärandi nimekirja. Sellisel viisil valmistatud kohvi maitse on pehmem, aromaatsem ja konsentreeritum. Türgi kohvi eristab teistest kohvijookidest iseäralik aroom, tummisus ja kohvivaht.

Milline on Türgi kohvi ajalugu?

Türgi kohvikultuur ja -traditsioon ulatub tagasi 16. sajandisse. Suleiman Toreda valitsemise ajal tutvustas Jeemeni kuberner Özdemir Paša kohviubasid paleele. Alguses oligi kohv õukonna eliidi jook. Alles hiljem hakati seda serveerima Istanbuli kohvimajades. Aegamööda sai kohvist Türgi kultuuri lahutamatu osa.

Kui levinud Türgi kohv tänapäeval maailmas on?

Türgi kohv, selle valmistamismeetod ja omapärane maitse on laialdaselt tuntud kogu maailmas. Vahemere piirkonnas ja Lähis-Ida riikides kuulub Türgi kohv vaieldamatult inimeste lemmikjookide hulka. 2013. aastal kanti Türgi kohvi kultuur ja traditsiooniline valmistamisviis UNESCO kultuuripärandi nimekirja, mis kindlasti suurendas veelgi Türgi kohvi üleilmset tuntust ja inimeste huvi selle vastu.

Kust Eestis Türgi kohvi saab osta?

Türgi kohv on Eestis esialgu vähetuntud ja seetõttu on ka müügikohti vähe. Kohvitootja “Kurukahveci Mehmet Efendi” kohvi on Eestis võimalik osta Türgi kaupu müüvates väikepoodides ning mõningates suuremates kaubanduskettides, kuid mitte kogu aeg.

Kas Türgi kohv on millegi poolest eriti kasulik?

Türgi kohvi peetakse heaks seedimisele, kuid eelkõige on sellel sotsiaalne väärtus. See ei ole ainult jook – kohvi serveerimine ja joomine on seltskondlik tegevus, millel on kultuuriline ja sotsiaalne tähendus ning millega seonduvad erinevad uskumused. Türgi kultuuris tähendab sõbrale saadetud kutse kohvile soovi jagada uudiseid või rääkida isiklikel teemadel. Endast vanemale inimesele kohvi valmistamine on hea viis austuse ülesnäitamiseks.

Kohvi serveerimisel on samuti oluline osa kihlustseremoonias. Kui kaks inimest otsustavad abielluda, külastab tulevane peigmees koos oma perega naise pere, et pruudi isalt viimase kätt paluda. Tavaliselt küsitake umbes nii: „Kui teil on reede õhtul aega, sooviksime teie juurde kohvile tulla.“ Kui siis pruudi isa on abieluettepanekuga nõustunud, valmistab pruut kõigile kohvi, kusjuures peigmehe kohvi sisse võib pruut suhkru asemel soola panna ja peigmehe asi on see ära juua nii, et keegi sellest aru ei saa.

Türgi kohvi traditsioon sümboliseerib külalislahkust, sõprust, delikaatset suhtlust ja meelelahutust. Need omadused kajastuvad ka kuulsates Türgi vanasõnades, näiteks „Tassi kohvi mälu kestab nelikümmend aastat“ (The memory of a cup of coffee lasts for forty years); „Hing ei igatse kohvi ega kohviku, vaid sõbra järele – kohvi on lihtsalt ettekäändeks“ (Neither the coffee nor the coffeehouse is the longing of the soul. A friend is what the soul longs for, coffee is just the excuse).

Mida kujutab endast kohvipaksu pealt ennustamine?

Nagu te arvatavasti teate, on olemas uskumus, et kui mõelda positiivselt, siis head asjad juhtuvad. Kohvipaksu pealt ennustamine on üks viis heade mõtete väljendamiseks – et unustada korraks päevamured ja anda lootust.

Millal ja kuidas see alguse sai?

Kuigi keegi täpselt ei tea, millal ja kuidas kohvipaksu pealt ennustamine alguse sai, võib arvata, et see traditsioon on sama vana kui Türgi kohvi joomine.

Kui levinud see Türgis on?

Kohvipaksu pealt ennustamine on väga levinud. Seda võib Türgis näha igal ajal igal pool, nii sõprade ringis kodus kui ka kohvikutes. Tegutsevad ka professionaalsed kohvipaksu pealt ennustajad. Pealegi on suuremates linnades palju kohvikuid, kus kohvi juurde pakutakse lisaks maiustusele ka võimalust vaadata, mida head tulevik toob. Need kohvikud on Türgis väga populaarsed.

Mida peamiselt ennustatakse?

Kohvipaksu pealt ennustamist iseloomustab peamiselt see, et ennustatakse alati head ja antakse edasi häid soove. Toon mõned näited levinud sümbolitest:

  • Tee ehk vertikaalne joon – sind ootab ees (vastavalt joone pikkusele ja kujule) lühike/pikk/seiklusrohke reis.
  • Kuri silm (Nazar Boncuğu) sümboliseerib kadedust – oled väga kena/edukas/õnnelik ja keegi kadestab sind.
  • Kuu – isegi kui oled hetkel millegi pärast mures ja kurb, ära muretse, see möödub varsti ja olukord laheneb.
  • Seest tühi ring – sümboliseerib nii head õnne kui ka abielu.
  • Lehe kujutis – ees ootab meeldiv jutuajamine, saad uudiseid mõnelt healt sõbralt

Kes ennustamisega tegelevad?

See on populaarne ajaviide eelkõige naiste ja teismeliste tüdrukute seas. Mis aga ei tähenda, et meestele ei meeldiks vahel kuulata neile tehtavaid ennustusi.