Maitsesime likööre sellel korral “valgelt” ehk nii, et kõik joogid olid mekkijatele teada. Mõte ei ole ühegi joogi juures maha teha nende olemust või mekki, pigem anda edasi hinnang, mille juurde need magusnapsid võiksid passida. Samas andsime ikkagi ka hinded, et saaks ikkagi järjekorra paika. Kuidas muidu teada, mille järele esimesena joosta ja millel anda aega veel laagerduda.

Maitsjad olid sellel korral koosseisus Reisijuht.ee toimetaja Kairi Prints, Elutark.ee toimetaja Einar Ellermaa, MoodneKodu.ee toimetaja Marian Kivila, Maitsed.ee toimetaja Martin Hanson, Kinoveeb.ee toimetaja Ra Ragnar Novod ja kõikide varasemate töö koordineerija Mairi Peetersoo.

Enne liköörimekkimise tulemustesse sukeldumist tahaks selgelt öelda ära selle, et kõik joogid on imelised, igaühel on olemas omad pärlid ja nišš, samas ei saa kõik kõigile ja igal ajal meelida. Oluline on see, et kõikidel neil napsidel on äärmiselt selge aeg ja koht. Uurime siis järele, milline.

Maitsed.ee jõulunapside testi tulemused:

Alkohol jõululaual

Põltsamaa Tõmmu Vintage 2011

Põltsamaa portveinilaadsed dessertveinid on üks Eesti selge teemant, mis on valmis lihvitud, kui millegipärast ei ehi veel konkurentsitult kõikide maitselembide baarikappe või õhtuseid teejoomisi. Vein on oma värvilt kaunis rubiinjas ja maitses on tunda aeglast ning sügavat valmimist. Veinil tekivad keerutades pokaali seintele tugevad jalad ning on oma olemuselt tugevalt portveini- või konjakilaadne. Maitses on tunda pigem kuivatatud ploomi, kui musta sõstart ja rikkalikkus mekis tahaks pigem pidada seda jooki Prantsusmaal valmistatud joogiks, pole eriti eestlaslik. Oma mõnusa aroomi ja mekiga meenutab soojaandvalt neid jooke, mida vanaisad ikka ise kööginurgas valmistanud on. Ideaalne kink jõuludeks ja väliskülalistele. NB! Olgugi, et kangust pole joogil palju, teeb see seest koheselt soojaks, tegu on mõnusa külmarohuga. Sobib imeliselt peaaegu iga magustoidu juurde, kus on kasutatud mõnda tumedat puuvilja või selle moosi/mahla.

Punkte: 8, 7, 7, 7, 7, 6, 8
Kokku: 50

Alkohol jõululaual

2. Säde Mustsõstranaps

Uhiuue väikeliköörivabriku Säde mustsõstranapsi aroom on kui oleks kukkunud ülepeakaela suurde mustsõstratünni - aroom on tugev, magus ja ausalt marjane. Maitse on aga sellele peaaegu, et vastupidine - hapu, pisut üheplaaniline ning hästi sirgjooneline. Nagu tahaks öelda vaid üht: mina olen mustsõstar. Puudub siidisus ja pehmus, paitus keelele ja suule. Samas lahkneva siin ka maitsjate arvamused: kellele meeldib hapu ja joogi puhtus, selge alkoline marjasus, kellele jääb aga puudu magusust ja kompleksust. Kui vaadata, et selle napsi tootmise taga on seltskond, kes peab ka restorane Leib ja Umami, saavad asjad pisut selgemaks: joogi mõte on sobida võimalikult laia ringi einete, maitsete ja toorainetega. Selle spektraalsuse on see jook saanud. Niisama joomiseks jääb aga Säde mustsõstranaps ehk liialt julmaks. Pudeli disain on hetkel veel selgelt joogist ees, samas ei tähenda üks nõrgem aastakäik, et järgmisele rohkem aega andes ei sünniks midagi legendaarset. Hercule Poirot jõi likööri, temale kingituna ei jääks see pudel kindlasti avamata.

Punkte: 3, 4, 5, 4, 5, 4, 10
Kokku: 35

Alkohol jõululaual

3. Tiina Tauraite Country Spirits: Sõstar & Suits

Maitsmise alguse järel langes ruumi vaikus ning kellelgi polnud võtta sõnu, et kiiresti seda jooki kirjeldada. Kui esmased mõminad ja mmmmm-tegemised lõppesid, oli esimene fraas, mis lendu sai: tõeline kunstiteos! Tauraite on saanud pudelisse ühe viimase aja kõige rikkalikuma ja tasakaalustatunuma joogi, milles on töötavad kõik nüansid nii eraldi kui kogumine: tšilli kõrvetab keelt aga samas elavdab likööri mesist magusust, sõstar paneb mõtlema suvele ja teeb suu hapuks, suits omakorda viib mälu talvele, kärakas teeb pea mõnusalt uimaseks ja hõllandus hiilib vaikselt ligi. Likööri suus ringi liigutades muutub see iga keeruga õõnes, andes pigevalt uusi mõtteaineid. Mingil juhul ei ole tegu igava joogiga, iga amps on jälle uus elamus - kas tšilli lööb suus tantsu või tuleb hoopis peale mahe sõstar, siis jälle kerge suit, mis meenutab vanaema maakodu. Suusrohi, mis soojendab nii keha kui vaimu.

Punkte: 7, 8, 8, 8, 9, 9, 7
Kokku: 56

Alkohol jõululaual

4. Põhjaka Peennapsuvabriku Pihlakanaps

Kesk-Eestis paikneva tuntud maarestorani napsivabriku järjekordne liköör ei ole mõeldud talviseks katsetuseks. Talv ja jõul nõuavad paksu jooki, soojaandvat jooki. Põhjaka pihlakanaps on selleks kahjuks - täiesti kurioossel kombel - korraga liiga piiritusene ja liiga vesine. Meelde tuleb lapsepõlv, kui sai vanemate napsipudelisse ära joodud vedeliku asemele vett valatud - pooleldi vesi, pooleldi naps. Pihlaka aroom on klaasis keerutades kaunis ja seda on varasügiseselt tugevalt ka tunda, maitses on aga pihlakast jäänud järgi vaid helk. Tekitab küll tugevat huvi, mis joogiga on tegemist, kuid maitses on pettumus kiire tulema. Aga sellel kriitikal on ka äärmiselt positiivne lõpptulemus: tegemist on puhtal kujul kokteililikööri või pikendatud joogi kärakaga. Õiges vahekorras jää ja mulliveiniga kokku segades sai selle likööriga imelise kerge suvise kokteili. Kahjuks ei ole see liköör sobilik jõulunaps.

Punkte: 2, 2, 3, 2, 3, 4
Kokku: 16

Alkohol jõululaual

5. Säde Metspihlakanaps

Säde napsivabrik on oma stiilile truu ning ka pihlakanaps on kuiv, väga vähemagus ning üsna hapukas. Pihlakanapsil liitub selle nimekirjaga ka marjast jooki üle tulev üsna tugev tanniin. Aroomis on tunda ka pihlaka pressimisest jääv tugev kartulitärklise aroom, mille all sekundaarsena on tunda metspihlaka sügavat aroomi. Kahjuks võib see tärkliselõhn olla korraga meeldiv või absoluutselt eemaletõukav. Maitses aga on tunda tugevalt ja ausalt seda pihlakat, mida suve lõpus puult võttes hammustanud kõik oleme. Tegemist on selgelt iseloomuga joogiga, millest leiab ka toomingaseid noote ja millel on suus pikk, kerglet koirohune järelkaja. Seda jooki mekkides tekkis ka küsimus, et miks meil Eestis ei ole veel tehtud näiteks hernelikööri. Magusust ju hernetel on, jaburduse faktor ka laes. NB! Naised avastasid napsi kogemata oma riietele ajades,et see ei jäte lekki, kuid toimib imelise parfüümina.

Punkte: 6, 8, 6, 7, 6, 5, 10
Kokku: 48

Alkohol jõululaual

6. Põhjaka Astelpajunaps

Eesti esimene väiketoodetud liköör ei näita tasemelanguse märke, vaid lööb ikka pika puuga teistel suud-silmad kinni: isegi need, kellele astelpajud peaasjalikult ei meeldi, leiavad, et napsivormis on tegu hää ajaviitega (loe joomisviitega!). Tegu on iseloomuga napsiga, mille 26% alkoholiprotsenti pole kuidagi maitsest ja aroomist aru saada. Pehme ja puhas astelpajuaroom, mille taga on ka sekundaarse lõhnana veel üks tase astelpaju tunda. Maitse on kergelt piprane, mesine ja meeldivalt tugev. Lisaks sellele, et tegemist on parima viisiga manustada vajalik kogus C-vitamiini, annab see naps ka vaimule kosutust, kuna toob jälle pakasest praksuval ajal meelde sooja suve.

Punkte: 9, 8, 6, 6, 7, 5, 7
Kokku: 48

Alkohol jõululaual

7. Kristallkümmel

Eesti vanim naps üleüldse, Kristallkümmel on äärmiselt kindla sihtgrupiga jook: liköör kas maitseb või ei maitse üldse. Köömnenapsul ei ole vahepealseid toone, on vaid mustad ja valged - seda on näha ka punktide osas: kes pani 10 ja kes pani 1 punkti. Ühest otsast on see hea, teisest jälle halb - selge on aga see, et ükskõikseks ei jäta naps kedagi. Üheltpoolt ütlevad testijad: tegu on eetrilaadse joogiga, mille tarbimise järel on lõhn veel päevi küljes, mõeldud naistele, kes ei soovi liigset tählepanu. Jook, millega saaks tärpentiini asemel mutte jahtida. Teiseltpool aga öeldakse: tugevalt iseloomulik köömne maitse, nagu hammustaks viinasegust köömneleiba. Tõeline Eesti pärl, mida tuleks austada. NB! Kristallkümmel on jumalik jää ja toonikuga ehk joogina, millel nimeks kümmel’n’tonic.

Punktid: 10, 3, 1, 1, 7, 4, 7
Kokku: 33

MEKKIMISE KOKKUVÕTE: Kohalikud liköörid ja napsid on äärmiselt mitmekesised ning väga laia maitse/aroomi spektriga, mille hulgast leiab igaüks omale oma lemmiku. On neid jooke, millel on armastajaid ja vihkajaid, kuid on ka neid, kellel on vaid armastajaid. Testi võitnud Tiina Tauraite uus mustsõstraliköör "Sõstar & Suits" on üks neist napsidest, millele siiani pole ükskõikse pilgu või leige tundega keegi peale vaadanud. Tõsine kunstiteos tõesti!