Pasta-aabits — fusilli, penne, canneloni, spaghetti…
Supi, puljoni ja kastme sisse:
- ditali (väikesed rõngad),
- orzo
- pastini (tuntud ka kui „väike pasta”)
Õrn ja õhuke pasta on mõeldud serveerimiseks koos kergete ja vedelate kastmetega: hõrk tomatikaste, kerged õlibaasil ja koorekastmed ning võibaasil kastmed:
- capellini (pisut paksemad kui ingli juuksed)
- spaghetti (pikk, peenike ning ümar)
Kitsast lintpastat kasutatakse sarnaselt eelnevale grupile. Nad on üldselt sama pikkusega, ent ümara kuju asemel lamedad:
- linguini (lame versioon spagetist)
- tagliatelle (klassikaline Itaalia õhuke munanuudel, lintja kujuga)
- taglierini (kitsam variant tagliatelle’st)
- trenette (sarnane linguini’le)
Lai lintpasta on õige valik lihakastmete, rammusate tomati- ja koorekastmete juurde. Sobib suurepäraselt ka ahjus küpsetamiseks:
- pappardelle
- lasagne
Torujas pasta töötab hästi paksemate tomati- ja lihakastmetega ning juurvilja- ja rammusate koorekastmetega. Torujas kuju on disainitud spetsiaalselt selle tarbeks, et mainitud kastmed saaksid paremini imenduda:
- cannelloni (pastarõngad)
- elbow macaroni (sarvekesed)
- penne (suled, viltuselt lõigatud)
- rigatoni (suuremad torud/rõngad kui canneloni)
- zite (nagu spaghetti, ainult torujas)
Jämedam torujas pasta sobib ideaalselt küpsetatud roogadesse, kuna neil on rohkem tekstuuri. Neid saab osaliselt keeta ning seejärel küpsetada (ja soojendada):
- ditalini („väikesed sõrmkübarad”, lühikesed torud)
- manicotti (suured torukujulised täidetavad nuudlid)
- penne (sulepead)
- rigatoni (keerdus torud)
- ziti (nagu spaghetti, ainult torujas)
Täidetud pasta hüüab kergete tomati -ja koorebaasil kastmete järgi:
- agnolotti (poolkuukujuline täidetud pasta)
- ravioli (täidetud pastapadjakesed)
- tortellini (täidetud poolkuukujuline pasta, mille tipud on kokku ühendatud)
Erikujuline pasta on samuti suurepärane „kastmepüüdja“, sobides hästi rammusate kastmetega.
- conchiglie (karbid)
- farfalle (lipsud)
- orecchiette („kõrvakesed”)
- radiatore (radiaatorid)
- ruote (rattad)
- trenne (kolmnurkne penne)
- fusilli (spiraalid)
- gemelli („kaksikud”, kahest peenikesed nuudlist punutud)
- rotini (lühemad spiraalid kui fusilli)
Veski Mati pastad on kõik valmistatud kvaliteetsest durumnisujahust. Veski Mati sortimendist leiab eestlaste lemmikpastad: fusilli, penne, chifferini rigati, vermicelli, spaghetti. Vaata pastavalikut ka www.veskimati.ee