• ditali (väikesed rõngad),
  • orzo
  • pastini (tuntud ka kui „väike pasta”)

Õrn ja õhuke pasta on mõeldud serveerimiseks koos kergete ja vedelate kastmetega: hõrk tomatikaste, kerged õlibaasil ja koorekastmed ning võibaasil kastmed:

  • capellini (pisut paksemad kui ingli juuksed)
  • spaghetti (pikk, peenike ning ümar)

Kitsast lintpastat kasutatakse sarnaselt eelnevale grupile. Nad on üldselt sama pikkusega, ent ümara kuju asemel lamedad:

  • linguini (lame versioon spagetist)
  • tagliatelle (klassikaline Itaalia õhuke munanuudel, lintja kujuga)
  • taglierini (kitsam variant tagliatelle’st)
  • trenette (sarnane linguini’le)
Spikker pastasortide kohta. Foto: Shutterstock

Lai lintpasta on õige valik lihakastmete, rammusate tomati- ja koorekastmete juurde. Sobib suurepäraselt ka ahjus küpsetamiseks:

  • pappardelle
  • lasagne

Torujas pasta töötab hästi paksemate tomati- ja lihakastmetega ning juurvilja- ja rammusate koorekastmetega. Torujas kuju on disainitud spetsiaalselt selle tarbeks, et mainitud kastmed saaksid paremini imenduda:

  • cannelloni (pastarõngad)
  • elbow macaroni (sarvekesed)
  • penne (suled, viltuselt lõigatud)
  • rigatoni (suuremad torud/rõngad kui canneloni)
  • zite (nagu spaghetti, ainult torujas)

Jämedam torujas pasta sobib ideaalselt küpsetatud roogadesse, kuna neil on rohkem tekstuuri. Neid saab osaliselt keeta ning seejärel küpsetada (ja soojendada):

  • ditalini („väikesed sõrmkübarad”, lühikesed torud)
  • manicotti (suured torukujulised täidetavad nuudlid)
  • penne (sulepead)
  • rigatoni (keerdus torud)
  • ziti (nagu spaghetti, ainult torujas)
Spikker pastasortide kohta. Foto: Shutterstock

Täidetud pasta hüüab kergete tomati -ja koorebaasil kastmete järgi:

  • agnolotti (poolkuukujuline täidetud pasta)
  • ravioli (täidetud pastapadjakesed)
  • tortellini (täidetud poolkuukujuline pasta, mille tipud on kokku ühendatud)

Erikujuline pasta on samuti suurepärane „kastmepüüdja“, sobides hästi rammusate kastmetega.

  • conchiglie (karbid)
  • farfalle (lipsud)
  • orecchiette („kõrvakesed”)
  • radiatore (radiaatorid)
  • ruote (rattad)
  • trenne (kolmnurkne penne)
  • fusilli (spiraalid)
  • gemelli („kaksikud”, kahest peenikesed nuudlist punutud)
  • rotini (lühemad spiraalid kui fusilli)

Veski Mati pastad on kõik valmistatud kvaliteetsest durumnisujahust. Veski Mati sortimendist leiab eestlaste lemmikpastad: fusilli, penne, chifferini rigati, vermicelli, spaghetti. Vaata pastavalikut ka www.veskimati.ee