Algul oli Kaire kahtleval seisukohal, kuid otsustas siiski minna, kaasas kogu pere – abikaasa, kaheksaaastane poeg ja kahekuune tütreke. Lõpuks selgus, et pereliikmed ise oskasid hoidistest rohkem rääkida. Kuna sellel ajal oli pere teine laps alles kahekuune, oli ka hoidiste seas enam püree moodi tooteid, mida lapsele anda. Järgmisel aastal oligi parim reklaamija seesama väike tüdruk, sest kui juba purk on laual, tuleb järelikult süüa, kui kõht tühjaks läheb. Kolmandal aastal oli Kaire kohal koos kahe tütrega. Noorim oli siis kõigest 23 päeva vana, kuid sai sellest hoolimata messil hästi hakkama. Seega on üks Kaire tütar koos messiga üles kasvanud. Järgnevatel aastal hakkas Kaire vaikselt rääkima ka teistele tuttavatele, et tulgu ja andku oma hoidiseid laiemale publikule proovida. Sellest tekib naise sõnul justkui motivatsioon, et järgmisel aastal oma perele taas midagi tavalist, aga samas head teha. Kaire sõnul tullakse tihti messilt koju tunnustusega, mis annab järgmiseks aastaks palju inspiratsiooni kaasa – tahaks ju jälle midagi uut mõelda ja millegi põnevaga välja tulla.

Nii mindi messile ka koos Tori naisseltsinguga Lained, kellega on juba mitmeid aastaid Olustveres käidud. Ikka ja jälle on seal Kairega kaasas vanem tütar Aile, kellest on praeguseks saanud nii idee andja kui ka juba tõsine abiline, ühtlasi tutvustab ta messil oma hoidiseid. Kuna naisseltsing käib messil koos alates vastsündinutest ja lõpetades eakatega, on nende laud alati väga rikkalikult kaetud. Seega on koos messil käidud ja õpitud juba 11 aastat. Naise sõnul on see pisik temasse edasi antud ja tervislik toitumine kui selline temas ise välja kasvanud. Sama pisik on ka tütres Ailes, keda kuuleb tihti ütlemas, et miks poest osta, kui saab ise teha ja palju tervislikumalt. Nii võibki kodusahvrist leida oma 500 erinevat hoidist, mille asemel on kevadeks tühjad purgid. Olgu seal siis supipõhjad, moosid, mahlad, kompotid, marineeringud või ka mehud ja püreed.

Kuna naise vanaema oli eelmise Eesti ajal olnud teenija ja edasi koolikokk, siis eks sealt see pisik ka kasvas. Vanaema ehk Tätaga tehti ikka koos talveks hoidiseid ja koduseid toite. Kaire on siiani nende teadmiste eest tänulik. Kurb on ainult see, et omal ajal ei osanud kõike kirja panna. Praegu ei kujutaks ette, et pole oma koduseid hoidiseid sahvrist võtta. Lisaks erinevaid püreesid nooremale tütrele, kes ei saa kahjuks tükilist toitu süüa. Ikka ja jälle on enamik toorainest omal maal n-ö ökoloogiliselt kasvatatud. Paljud retseptid on saanud praeguseks ka raamatukaante vahele. Mõned aastad tagasi ilmus vahva raamat „Taluperenaiste hoidised”. Samuti on Eesti Naises kirjutatud hoidistest ja hoidistamisest.

Praegu on Kaire viiendat aastat Tori hoidiste minimessi eestvedaja. Idee sai alguse naisseltsingu naiste ettepanekust. Kuna oli juba piisavalt Olustveres käidud, siis miks mitte. Tori hoidiste minimessi eesmärk on just nimelt traditsioonide hoidmine ja edasiandmine, mitte hoidiste müük. Idee on jagada kogemusi – isegi retsept, mis võib algul ehk pisut tavaline tunduda, on tegelikult põnev, sest tuleb igas kodus tehes erinev. Paljud perenaised tulevad messile juba Kaire kutse peale. Muidugi on enamiku vastus algul, et nad ei tee midagi erilist – teevad ju enamik oma peredele –, aga ei peagi tegema, sest maitsed ongi erinevad ning nii ongi ju teistele maitsmiseks ja oma kogemuse jagamiseks hea. Nii ootab Tori rahvamaja taas 27. oktoobril kell 12–15 Tori hoidiste minimessile.


Marineeritud kuuseriisikate retsept
Marinaad:
1 l vett
viilutatud sibulad
porgandid
nelk
loorber
terapipar
kaneelikoor
3 spl suhkrut
2 spl soola
2 spl 30% äädikat

Puhastada kuuseriisikad (soovitatavalt kuivalt). Panna vesi keema ja lisada sinna tükeldatud porgand, sibul ning muud maitseained peale äädika. Keeta, kuni sibul hakkab muutuma läbipaistvamaks, pärast mida lisada seened ja keeta veel kümme minutit. Seejärel lisada äädikas. Võtta välja nelk, loorber ja kaneelikoor ning panna seened koos marinaadiga purki.

Kuidas aga valmib Kaire üks marineeritud kuuseriisikad, vaata juba siit.

Kui ka sinul on mõni tore moosilugu või -retsept, mida teistega jagada,
kirjuta sellest retseptid@d-kokaraamat.ee.

Jaga
Kommentaarid