08.10.2016, 08:00
Kas teadsid neid fakte riisist?
Millist riisi peetakse riiside kuningaks, kui kaua tuleks keeta eeltöötlemata riisi, mida tähendab sushi, millist riisi valmistatakse Itaalias ja milline riis paisub keetmisel pikkusesse ehk sihvakaks? Loe neid ja muidki huvitavaid fakte levinumate riisisortide kohta.
FOTO:
SUSHIRIIS
- On spetsiaalne riisisort, mis sisaldab palju kleepainet
- Kasvatatakse Aasias, Ameerikas, ka Euroopas
- Sushi tähendab tõlkes riisivõileiba
- Tuleb alati enne keetmist hoolikalt läbi pesta
RISOTORIIS
- Risoto riis tuntuimad sordid on Arborio ja Carnaroli
- Enamasti kasvatatakse Itaalias
- Seda riisi peetakse kõige peenemaks riisiks, sest imab endasse palju vedelikku, muutumata liiga pehmeks
- Sobib hästi ka paellade ja pilafi valmistamiseks
BASMATI RIIS
- Seda pähklimaitselist riisi peetakse riiside kuningaks
- Basmati tähendabki hindi keeles hästi lõhnavat
- Basmati riis on pärit Himaalaja mäejalamilt, Põhja-Indiast, kasvatatakse ka Pakistanis
- Riisitera paisub peale keetmist pikkusesse ehk siis muutub sihvakamaks
PRUUN TÄISTERARIIS
- Pruuni riisi ehk täisterariisi nimetatakse ka kooritud riisiks
- Pruun täistera riis sisaldab rohkem kiudained ja on seetõttu palju kasulikum kui valge riis
- Mainimist väärib ka E vitamiin, mis aitab ära hoida rakkude kahjustumise ning vähendab muuhulgas haigestumiseriski südamehaigustesse
- Eeltöötlemata riisi tuleks keeta vähemalt 40 minutit
LOE VEEL:
HEA TEADA: Kuidas keeta õigesti erinevaid riisisorte