"Mõned ostjad on maskides ja kinnastes, suuri inimmasse on vähemaks jäänud. Müüjad kasutavad sagedamini desinfitseerivat vahendit, kannavad kindaid ja meil on ka läbipaistev kaitseklaas näo ees," rääkis Tallinnas Stockmanni kaubamaja toiduosakonnas kaubapaigutajana töötav Allan Tõnissoo.

Ta lisas, et "Kliendid olgu poes rahulikud, fokusseeritud oma ostude sooritamisele, vajadusel poenimekirjadega, kaupa jätkub kõigile ja väljapanekut uuendatakse vastavalt tarbimisele."

"Inimeste ostukorvid on suuremad kui varem. Kaitseme ennast kummikinnaste ja maskide kandmisega ning kassadel on ees kaitseklaasid. Järjest rohkem on näha, et kantakse kummikindaid. Vahel tuleb ikka klientidele meelde tuletada, et teistega peab 2 meetrit vahet pidama. Vastavad märgid on küll kassade juures maas ja infogi väljas," rääkis Eesti ühes suurimas poeketis kassapidajana töötav Anneli (nimi muudetud).

Anneli tunnistas, et pelgab viirust ja paneb inimestele südamele: "Desinfitseerige käsi enne poodi sisenemist ja pärast ostlemist, ärge kogunege üle kahe inimese ning võimalusel püsige kodus."

"Paljud kannavad maske ja peavad kinni 2-meetri reeglist. Viimast tuletatakse teistele järjekorras olles meelde. Poe sissepääsu juures on pidevalt tunda piirituse lõhna. Inimesed puhastavad rohkem käsi, meil on desinfitseerimisvahendid olemas nii infoletis kui ka sissepääsude juures. Inimesed on väga valvsaks muutunud, näiteks minu kevadkülmetusest tulenevat väikest köha toodi esile kohaliku kogukonna Facebooki grupis, kus kirjutati, et ärge sinna poodi minge, sest üks meesmüüja köhib " kommenteeris Siim, kes on samuti ametis ühe suure poeketi kassiirina.

Siim rääkis, et kolleegid võtavad ka puhkust ja ühel hetkel oli nõudlus uutele töötajatele suur, mis nüüdseks on täitunud. "Üks minu kolleeg võttis viiruse vältimiseks kaheks nädalaks puhkuse, sest lävib vanavanematega ja ta ei taha neid nakatada," lisas ta.

Terviseamet on koostanud lihtsad poeskäigu reeglid enda ja teiste kaitsmiseks viiruspuhangu ajal:

  1. Haigena või haigustunnustega ei ole poe külastamine lubatud.
  2. Külasta kauplusi nii harva kui võimalik, planeeri vajalike toodete ostmist pikema perioodi peale ette.
  3. Hoia vähemalt 2-meetrist vahemaad teiste külaliste ja kaupluse töötajatega.
  4. Külasta poodi üksi ja osta toit kogu perele.
  5. Mõtle eelnevalt ostud läbi, et poeskäik kulgeks kiiresti.
  6. Osteldes ära puuduta kaupa (nii pakendatud kui pakendamata) ilma põhjuseta.
  7. Väldi ostude eest tasumisel sularaha kasutamist.
  8. Desinfitseeri või pese käsi enne ja pärast poeskäiku.
  9. Ära muretse, kaupa jagub kõigile.
Jaga
Kommentaarid